Іван Скіцко: "Лопес відкрив нам тонкощі, на які ми взагалі не робили акцент"

Аватар 1Football.info 1Football.info
1817
1 голос
Іван Скіцко: "Лопес відкрив нам тонкощі, на які ми взагалі не робили акцент"
Фото официального сайта НФК Ураган
Головний тренер Урагану поділився з 1Football.info враженнями про відвідини недавнього тренерського семінару Хосе Венансіо Лопеса.

Наставник івано-франківського Урагану Іван Скіцко був одним з 36-ти футзальних спеціалістів, яким на початку тижня пощастило три дні пліч-о-пліч працювати з відомим іспанським тренером Хосе Венансіо Лопесом. Як ми пам’ятаємо, за цей час Лопес поділився з українськими колегами глибокими знаннями і багатим досвідом, підтверджуючи сказане демонстрацією на практиці.

 

Яким саме вийшов «іспанський урок», чим був корисний і що приніс нашим тренерам, ми і поцікавилися у керманича вищелігового Урагану. Тим паче, що Скіцко є з чим порівняти: восени минулого року тренер «драконів» побував на стажуванні в Барселоні у іншого видатного іспанця - Марка Кармони.

 

- Іване Васильовичу, які ваші загальні враження від семінару Лопеса?

 

- Маючи багато позитивних емоцій та надбань, перш за все хочеться подякувати Асоціації футзалу України і керівництву Урагану за можливість три дні спілкуватися з кращим тренером сьогодення. Це великий вчинок, якому був радий кожний тренер, що відвідував семінар. Особисто я отримав великий багаж знань і побачив, як багато ми не знали раніше. В першу чергу семінар показав, що українським тренерам потрібно чимало вчитися і сподіватися, що такі зустрічі будуть проводитися в майбутньому.

 

Також хочу відмітити, що завдяки цьому заходу і самі тренери краще налагодили спілкування між собою, ділилися досвідом з колегами. Особисто я взяв доволі багато від діалогів з іншими наставниками команд. Тому я двома руками «за», щоб такі семінари проводились як можна частіше і приносили можливість розвиватися.

 

- Наскільки глибоким було занурення в футзальну теорію?

 

- Якщо брати загалом, то більшість речей ми все-таки знали. Але наскільки якісно та раціонально Лопес подав інформацію - це вражає. Отримавши знання таким чином, зараз треба працювати, працювати і ще раз працювати, щоб розвиватися далі.

 

Наприклад, в перший день ми проходили тему «атака». Лопес розповів, що взагалі собою являє атака, які існують її види, які системи розіграшу та фази атаки, які сильні сторони футзалістів слід використовувати при атаці. На такі речі ми взагалі не робили акценти, а дещо навіть і не знали. Ті ж самі системи розіграшів атаки - «3-1», «4-0»... Так, Ураган застосовував ці системи, але ми не знали тонкощів застосування футболістів: де треба використовувати швидкісних гравців, де - більше технічних, де дійсно треба ставити «стовпа». Наприклад, який при системі «3-1» має бути «стовп», а якими - флангові футболісти.

 

Чи якщо згадати лекції про захист. Наприклад, для мене стало новинкою, що в захисті є три лінії побудови, і кожна з них відіграє свою важливу роль.

 

Також дуже сподобалась практична частина, де Лопес показав дуже багато вправ. Я думаю, кожен з нас буде використовувати чимало цих вправ, бо раніше їх взагалі не було в арсеналі українських тренерів. Думаю, це значно покращить якість наших тренувань.

 

- Яким вам здався сам Лопес?

 

- З ним було дуже легко працювати. Наскільки він доступно та раціонально пояснював все, дуже чітко відповідав на запитання. Все було дуже просто та геніально. Знову тільки дивуєшся: начебто така людина, а наскільки проста у всьому. Чесно кажучи, від спілкування з Лопесом ми отримали величезне задоволення.

 

- Ви щось конкретно запитували у Лопеса?

 

- В мене було два-три питання, які поставив особисто я. Звичайно, цікавило набагато більше, але другі питання ставили інші тренери, тому інформацію ми отримали. Адже Лопес не відповідав одним-двома словами, а виважено та детально старався розкрити тему. Іноді були такі відповіді, що два-три слова було б достатньо, але він все-одно розжовував кожну відповідь.

 

- Що запитували особисто ви?

 

- В першу чергу мені хотілося дізнатися думку про нюанси роботи з молодими футзалістами. Також від мене було питання по ігровим вправам та функціональній підготовці гравців.

 

 

- Восени цього сезону ви були на стажуванні в іспанській Барселоні. Можете порівняти семінар Лопеса з тим стажуванням?

 

- Звичайно, спільного немало. Але в Барселоні в першу чергу я побачив тренувальний процес з середини, оцінив його тижневий цикл, спостерігав за поведінкою тренерів та футзалістів. Тоді я, наприклад, побачив, як потрібно правильно рухатись на майданчику. Крім того сам Кармона давав багато відповідей на питання.

 

Правда, на одне так і не зміг відповісти. Ми запитали тренера, як так сталося, що в минулорічному плей-офф з Ель-Посо Барселона в двох матчах не забила ні одного м’яча (програла 0:2 і 0:1). Це дуже незвичайна ситуація для нинішнього футзалу, щоб за ігрових 80 хвилин не забити жодного голу. І на це у Кармони відповіді не знайшлося...

 

Ну а зараз було більше заглиблення в теорію, подано та розібрано багато тем в різних напрямках, опрацьовано чимало нюансів. Але загалом побільше б таких поїздок та семінарів, що дозволяють швидко та правильно розвиватися.

 

- Були такі моменти, коли Лопес суперечив тому, що ви восени пізнали в Барселоні?

 

- Однозначно, було, тому що кожний тренер - індивідуальність. На цьому наголошував і Лопес: людина сама вирішує, що, де і коли застосовувати, а не просто копіює напрацювання інших. Наприклад, така дрібниця: на практичних заняттях Лопес повністю обходився без свистка, тільки криками та хлопками керуючи роботою. А в Кармони абсолютно все під свисток. Це взагалі дрібничка, але такі дрібнички і відрізняють Лопеса і Кармону. Загалом, кожний тренер - це особистість, який має свій окремий індивідуальний підхід.

 

- Відомо, що Лопесу задали питання про гру четвірками, на що іспанець відреагував трохи здивовано, мовляв, в Іспанії вже так ніхто не грає...

 

- Насправді декотрі іспанські команди грають четвірками, а деякі - ні. Іноді я сам цьому дивуюся. Наприклад, в Ель-Посо футболіст може провести на полі без зміни 8-10 хвилин. У нас же хлопці після 3-4-х хвилин вже мають великий пульс і починають здавати, тому їх треба міняти. А там такого нема. Мені важко сказати, з чим це пов’язано...

 

В Україні все-таки тактика «дві четвірки» більш звична, і я вважаю, що в цьому немає проблеми. Таким чином ти маєш два сформовані колективи, де гравці добре знають одне одного і за рахунок зіграності можуть досягати результату. Та й тренеру легше варіювати тактику.

 

- Після стажування в Барселоні ви змінили тренувальний процес на 60 відсотків. Зараз, після спілкування з Лопесом, тренування Урагану знову зміняться?

 

- Однозначно, нові побачені вправи ми внесемо в робочий процес. Але загалом тренувальний процес залишиться таким, яким став після моїх відвідин Барселони. Все-таки Лопес - тренер збірної, а більшість учасників семінару були саме клубними тренерами. Хоча, без сумніву, користі отримано багато.

 

- Цікавилися у своїх хлопців з Урагану-2, які в них враження від практичних завдань під керівництвом Лопеса?

 

- У хлопців тільки самі позитивні емоції. Зараз в колективі навіть пішли жарти, що Ураган-2 тепер ніхто не спинить, бо його тренував сам Лопес, і що у наших тренерів з’явився серйозний конкурент (посміхається). Це неперевершена ідея - використовувати молодих гравців Урагану-2 під час такого заходу. Я впевнений, що це ще більше додало їм бажання грати у футзал та покращувати свій рівень.