Іван Скіцко: "Повернувшись з Барселони, змінив тренувальний процес на 60 відсотків"

Аватар 1Football.info 1Football.info
1792
1 голос
Іван Скіцко: "Повернувшись з Барселони, змінив тренувальний процес на 60 відсотків"
Фото официального сайта НФК Ураган
Головний тренер Урагану в ексклюзивному інтерв’ю 1Football.info підсумував виступи «драконів» в першій частині сезону і розповів про поїздку до Барселони.

«На адаптацію знадобилось шість-сім матчів. Але зараз ми вже відчули Екстра-лігу, і тепер треба грати»

 

- Іване Васильовичу, на зимовий відпочинок Ураган пішов на екваторі турнірної таблиці. Якщо згадати, що пережив клуб влітку і як стрімко формувалася ваша команда, то результат можна вважати дуже добрим?

 

- Більш важливо, що ми вже адаптувалися, відчули силу кожної команди і тепер прогресуємо самі. Хоча ми завжди налаштовуємо хлопців лише на позитивний максимальний результат. На початку сезону багато хто говорив: «Вам треба два-три роки, і тоді все буде чудово». Але прагнемо вже в цьому сезоні розраховувати на велике як в Кубку, так в чемпіонаті України, не зважаючи на молодий вік гравців.

 

- Страшно було починати сезон в вищій лізі лише з трьома досвідченими футзалістами -Кіндратівим, Сімкою та Колтком?

 

- Однозначно, було важко. Шість-сім ігор знадобилося на адаптацію. Але навіть коли ми програвали матчі, по грі ми були не гірше суперника. Так, в майстерності та досвіді ми поступалися однозначно. І саме в цьому напрямку - вдосконалюватися та набиратися досвіду - треба рухатися далі.

 

Зараз вже хлопці відчули вищу лігу, і тепер треба грати. Останні три-чотири матчі показали: футзалісти зрозуміли, що можна давати бій всім командам і брати очки. Тому в цьому плані працюємо, ростемо, мужніємо, і я вірю, що наша команда ще скаже своє слово в цьому сезоні.

 

- Ви сильно змінили методи своєї роботи та робочий процес команди, коли почали працювати тренером в вищій лізі?

 

- В першій лізі ми працювали в досить хорошому напрямку, і результат показував, що ми рухалися правильно, повністю довіряючи молодим хлопцям. Але після поїздки в Барселону тренувальний процес змінився на 60%. Ми ввели багато новацій, і зараз аналіз показує, що та поїздка принесла чималу користь. Ураган суттєво поліпшив свої результати, а сама команда прискорила ріст.

 

- Розкажіть, будь-ласка, детальніше про стажування в Барселоні.

 

- Та поїздка дала нам дуже багато інформації: як люди працюють, як все швидко робиться. Найперше, що вразило - позитив під час робочого процесу. Там все робиться лише на позитиві. Друге, що кинулося в очі, - велика повага один до одного. В нас такого не було. Навіть на тренуваннях у нас виникали моменти, хтось міг зіграти грубо, встати і не вибачитись... А в Барселоні це просто вразило! Ми відразу це перейняли і почали вводити в нашому клубі.

 

- А що стосується безпосередньо тренувального процесу?

 

- Тут все просто: все в один-два дотики, скорочення майданчиків, дуже багато вправ, коли футболісти починають швидко думати і багато залучати периферичний зір. Взяти навіть ті ж удари по воротах - наскільки все можна робити ефективно і просто. Так, в Барселоні кожен дуже добре знає свою роботу, і в одного Марка Кармони лише шість помічників. Я вважаю, що кожному тренеру варто здійснити таку поїздку, бо це одна з кращих команд в Європі і в світі. А нам ще багато чому вчитися.

 

- Іспанський досвід вдається втілювати в дитячій школі Урагану?

 

- Однозначно, інформація була донесена до спортивного директора нашої ДЮСШ Романа Ярого і головного тренера дитячо-юнацької секції Володимира Слободяна. Вони зараз запроваджують зміни в систему, взагалі міняючи нашу ментальність. Звичайно, не просто відразу перейти з першого класу в п’ятий - це все робиться поступово. Але при правильній роботі буде результат навіть на такому рівні. Бо ми самі вже побачили прогрес і поштовх вперед як у відношенні, так і в психології, де були проблеми.

 

 

«Ми і раніше знали, що Корсун та Зварич - гарні гравці. Але в Екстра-лізі вони зробили дуже великий стрибок в розвитку»

 

- Найкраща гра осені - з Енергією на виїзді? Чи був і кращий матч?

 

- По напруженості - так, адже до того матчу ми ще не мали подібних поєдинків. Але зіграли дуже вдало, вважаючи, як Енергія добре виступає вдома. Хоча добрі матчі також були проведені в Сумах з СумДУ та в Кременчуці з Лукасом. Зіграти так вдало для нашої молодої команди в Кременчуці було дуже важливо. Але взагалі кожен матч був по-своєму повчальним для нас. Навіть поразки від Кардинала та Спортлідера, після яких були зроблені деякі висновки. І, звичайно, ми працювали, працювали і ще раз працювали.

 

В результаті нам вдалося перемогти той же Спортлідер Плюс на його майданчику. Так, можна говорити про класну гру воротаря та везіння... Але, знову ж таки, ми зробили це! Тим паче, Спортлідер більше нікому не програвав вдома. До того ж, ми зробили це дуже молодою командою. Тому ми працюємо, терпимо, бувають тяжкі моменти, але вірю, що рухаємося в правильному напрямку для здобуття позитивного результату.

 

- Після гри з Кардиналом ви казали, що в Урагані нема лідера, який міг би спокійно обіграти суперника один в один. Зараз така людина з’явилася? Чи бодай є натяк, що з’явиться в найближчий час?

 

- Ні, поки що ми беремо своє лише завдяки командній грі. Так, у нас є гарні індивідуальні особистості, які вже трохи блиснули і починають проявляти себе: той же Зварич може взяти гру на себе, Боргун, Горбатий, Корсун... Але яскраво вираженого лідера в нас поки нема, як і яскравих зірок. Навпаки, ми прагнемо зробити командну-зірку. Тому скажемо так, що є проблиски гарної індивідуальної гри, хоча результат добувається завдяки командним діям.

 

- Чиїм прогресом із молодих гравців задоволені більше всього?

 

- Приємно вразили Корсун і Зварич - дуже великий стрибок в прогресі видали хлопці, потрапивши в Екстра-лігу. Ми і раніше знали, що вони хороші футзалісти. Але тут вони проявили себе з найкращого боку. На останньому рубежі зарекомендував себе Біров. Боргун же був досвідченіший, але його також варто відмітити. Ще моментами непогано виглядав Горбатий. Інші так само додають, не пасуть задніх.

 

- Корсун разом зі Зваричем та Сімкою став кращим бомбардиром Урагану в першій частині сезону. Але, на відміну від Зварича та Сімки Корсуну не вдалася ні одна результативна передача. Ви акцентували на цьому увагу?

 

- Однозначно, кожний футболіст хоче віддати якнайбільше хороших передач, особливо гольових. Ясно, що Сімка має п’ять гольових, беручи до уваги його багаж досвіду. Такі люди нам дуже потрібні: Сімка, Кіндратів, Колток - це наші старожили. Дякуємо Богу, що в нас є такі футболісти, вони грають і дуже допомагають нам.

 

- Що думаєте про зимове підсилення, і чи буде воно взагалі?

 

- Ні, взимку ми не плануємо залучати новачків, будемо розраховувати на власні кадри. А про трансфери подумаємо вже в кінці сезону. Зараз ми маємо хороших виконавців, щоб брати очки в чемпіонаті та проходити якнайдалі в Кубку України.