Перетравити бюджет. Навіщо з українців роблять невиправних расистів?

Аватар 1Football.info 1Football.info
2245
1 голос
Перетравити бюджет. Навіщо з українців роблять невиправних расистів?
За скандалом із побиттям на «Олімпійському» темношкірих британців стоїть набагато більше, ніж здається

Відома колізія, котра сталася 20 жовтня на НСК, вкотре затягла нас у вир украй неприємних інсинуацій. Основний підсумок усього цього зрозумілий і передбачуваний: Україна поглибить імідж держави, де рівень ксенофобії надто високий, аби вважати її цивілізованою.

 

Те, що цей стереотип не відповідає дійсності, може підтвердити будь-який громадянин, який бодай раз побував на Заході: там чимало протиріч у різних суспільних вимірах, однак їх дуже вміло й ефективно камуфлюють. Наша Батьківщина не виокремлюється на довколишньому тлі, проте їй чомусь регулярно перепадає від численних організацій, які покликані боротись із расизмом, антисемітизмом та іншими проявами людиноненависництва. Чому ж?

 

Для того, щоби розібратися, потрібно насамперед вдуматись у абревіатуру FARE — інституції, котра тепер «шиє» нам статтю. Ці чотири буква розшифровуються так: Football against racism in Europe, «Футбол проти расизму в Європі». Ключове слово тут останнє.

 

Свого часу Володимир Буковський — радянський дисидент, який мешкає в Лондоні — затаврував бюрократичну систему Євросоюзу, показавши на фактах, що вона «пожирає» багато грошей, які йдуть на утримання гігантського апарату чиновників. ФАРЕ — одна з таких структур: вона є частиною отієї системи бюрократії, входить у Європейську комісію, має офіс у Відні з великим штатом працівників. Отже, їй треба демонструвати якусь роботу, якісь результати, котрі доводили би необхідність її існування.

 

А найлегше оті результати знайти в країнах колишнього соцтабору: про них давно вкоренився негативний стереотип, вони мають більше різного штибу проблем, а головне — вони, на противагу західній частині континенту, майже не захищені від численних перевірок і моніторингів.

 

Випадки, на зразок того що трапився 20 жовтня, — справжня знахідка для ФАРЕ. Тоді пані та панове звідти, як то кажуть, «відтягуються сповна». Мені це нагадує останній епізод телесеріалу «Альф», коли директор Інституту дослідження прибульців, почувши, що над Лос-Анджелесом засікли НЛО, радісно вигукує: «Тепер ми зможемо довести, що недарма проїли сотні мільйонів доларів!»

 

Так само радіють пов’язані з футболом євробюрократи, бачачи перспективу нового «расистського скандалу». Що може змінити цей стан справ? Чесно кажучи, виходів не видно. Справді, є універсальна істина: проти гопників треба боротися їхніми методами. Іншими словами — відповідати якомога жорсткіше, навіть брутальніше. Втім, здається, це не той випадок, тут треба йти на поклон і безкінечно повторювати: «винен, винен, винен…»

 

Розуміють це й у ФК «Динамо», гарячково ухвалюючи низку рішень, які би продемонстрували Заходу рішучу готовність боротись із расизмом. Навіть якщо його у нас немає.

 

Арнольд, спеціально для 1Football.info

 

Всі тексти автора можна прочитати ТУТ